İşçi, bu süre dolmadan iş akdini fesh etmek isterse işverene ………. TL ödeyecektir. İşveren, bu süre dolmadan iş akdini fesh etmek isterse işçiye kalan süreye ilişkin tüm ücretini ödeyecektir.
8.ÜCRET VE ÖDEME ZAMANI : İşçinin aylık NET -BRÜT ücreti ……………..TL dir. İşçinin ücreti imza karşılığında kendisine ayda bir ödenir.
9. DENKLEŞTİRME UYGULAMASI :İşçi denkleştirme uygulaması yapılmasını kabul eder.
Haftalık 45 saatlik normal çalışma süresi, işveren tarafından gerekli görüldüğünde:
a) Haftalık normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine günde onbir saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışılması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.
b) 45 saatlik haftalık normal çalışma süresinin, haftanın çalışılan günlerine farklı şekillerde dağıtılarak çalışılması ( denkleştirme uygulanması ) durumunda, iki aylık çalışma süresi içinde, işçinin haftalık ortalama normal çalışma süresi olan 45 saati aşamaz.
10. TELAFİ ÇALIŞMASI : Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması ya da işin tümüyle durdurulması veya işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren, iki ay içerisinde işçiye, çalışılmayan bu süreler karşılığı olarak telafi çalışması yaptırabilir.
Telafi çalışması, günlük 3 saati geçemez ve günlük çalışma süresi ile birlikte de çalışma süresi toplamı 11 saati aşamaz.
Telafi çalışması fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma sayılmaz, karşılığında fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma ücreti ödenmez.
11. YILLIK ÜCRETLİ İZİN :Yıllık ücretli izin süresi ve izine ilişkin hususlar İş Kanunu’ nda belirtilen koşullarda uygulanır. İzin kullanma zamanı iş koşullarına göre işveren tarafından belirlenir. İzin süresi, işçinin hizmet süresine göre :
– Bir yıldan beş yıla kadar ( 5 yıl dahil ) 14 gün ,
– Beş yıldan fazla onbeş yıldan az 20 gün ,
– Onbeş yıl ( dahil ) ve daha fazla olanlara 26 gün ,
Hizmet süresi beş yıldan az olsa dahi onsekiz ve daha küçük yaştaki işçi ile, 50 ve daha yukarı yaştaki işçiye 20 gün olarak kullandırılır.
İşçi acil bir durum olmadıkça izine ayrılacağı tarihten bir ay önce, yazılı talepte bulunmak zorunda olup,belirtilen tarihte izin verilip verilmeyeceği de talep tarihinden itibaren bir hafta içinde yazılı olarak işçiye bildirilir.
Yıllık ücretli izin ve diğer izinlerle ilgili hususlara İş Kanunu ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ nin ilgili hükümleri uygulanır.
İzin dönemine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ayrıca izin süresine eklenir.
İzinli olunan dönemde işçinin hastalanması halinde doktor raporu ( özel doktor olmamak kaydıyla) ile belgelenmek koşulu ile istirahat dönemi izin süresinden sayılmaz.
Diğer izinler: İşçinin evlenmesi halinde 3 , çocuğunun doğumunda, ana, baba , eş ve çocuğunun ölümünde, yangın sel gibi tabii afetlerde üç gün ücretli izin verilir.
12. HAFTA TATİLİ ÇALIŞMASI VE ÜCRETİ :Çalışılmayan hafta tatili günü ücreti bir iş karşılığı olmaksızın işçiye ödenir. İşçi gerek görülmesi halinde hafta tatilinde çalışmayı kabul eder. Gerektiğinde hafta tatili hafta içinde de kullandırılabilir. Hafta tatili yapılmayarak çalışılması halinde bu günün ücreti ayrıca % 50 zamlı olarak ödenir.
İşçi, gerek bu maddeye gerekse 15. maddesinin c ve ç fıkralarına aykırı davranması halinde , işverene ………. TL ceza ödeyecektir.
15. DİĞER KOŞULLAR:
a) İşçi İş Kanunu’nun 7 inci maddesine göre, geçici iş ilişkisi ile çalışmayı kabul eder.
b) İşçi, işyerinde çalışma mevzuatı ve işveren tarafından belirlenmiş bulunan çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, uymayı kabul eder.
c) İşçi iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa işverenin yazılı izni olmadan başka bir işte çalışamaz.
ç) İşçi, işverene ve işyerine ait her türlü iş sırlarını saklamayı, işverene zarar verecek davranışlarda bulunmamayı kabul eder.
d) İşçi, işyerindeki makine, alet ve teçhizatı usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayı, görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşmamayı, kendisine teslim edilmemiş makine, alet ve edevatı kullanmamayı kabul eder. İşinde kullanılmak üzere teslim edilen malzeme, araç ve gereçleri işyeri dışına çıkarmaz, amacı dışında kullanamaz. İşçi, iş sözleşmesinin sona ermesinde, kendisine teslim edilmiş bulunan her türlü demirbaş eşyayı eksiksiz olarak teslim etmeyi, kendi kasıt veya kusurundan meydana gelmiş zararlar varsa, tazmin etmeyi taahhüt eder.
e) İşçi, işyerine alkollü içki veya uyuşturucu madde almış olarak gelmemeyi ve bu maddeleri işyerinde kullanmamayı, çalışması ile ilgili olmayan eşya ve maddeler ile taşınması ya da kullanılması yasaklanmış maddeleri işyerine sokmamayı taahhüt eder.
f) İşverenin, işçilerin bir bölümüne veya tümüne sözleşme gereği olmaksızın, teşvik amaçlı olarak yapacağı süreklilik arz etmeyen nakdi ve ayni ödemeler, işçi bakımından kazanılmış hak niteliğinde olmayıp, tekrarlanacağı anlamına gelmez.
g) İşveren tarafından sözleşme süresi dolmadan ve herhangi bir bildirimde bulunmadan ve bildirim süresine ilişkin ücret ödenmeksizin iş sözleşmesi sona erdirebilir.
İLETİŞİM